MKB’ers en aanbestedingen: Zo maak je kans op succes

Voor veel MKB’ers kunnen aanbestedingen een uitgelezen kans zijn om lucratieve opdrachten en nieuwe klanten te verwerven. Het deelnemen aan aanbestedingen kan echter ook complex en tijdrovend zijn. In deze blogpost geven we je praktische tips om als MKB’er succesvol mee te doen aan aanbestedingen.

Doe je huiswerk

Om goed voorbereid aan een aanbestedingstraject te beginnen, is het belangrijk om te weten wat jouw onderneming uniek maakt en hoe je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie. Zorg voor de juiste certificeringen en kwalificaties, wees op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving binnen jouw branche en verzamel referenties van tevreden klanten. Dit helpt je bij het opstellen van een overtuigende offerte.

Vind geschikte aanbestedingen

Wees selectief bij het kiezen van aanbestedingen waarop je inschrijft. Focus op aanbestedingen die aansluiten bij jouw expertise, ervaring en capaciteiten. Maak gebruik van platformen zoals TenderNed, waar je kunt filteren op branche, regio en andere criteria, om tijd en moeite te besparen en je kans op succes te vergroten.

Bestudeer de documentatie

Een cruciale stap bij het inschrijven op een aanbesteding is het zorgvuldig bestuderen van de aanbestedingsdocumenten. Hierin staan de eisen, criteria en voorwaarden waaraan je moet voldoen om kans te maken op de opdracht. Neem de tijd om deze documenten te doorgronden en stel vragen aan de aanbestedende dienst bij onduidelijkheden.

Overweeg specialistische hulp

Het opstellen van een offerte voor een aanbesteding kan ingewikkeld zijn. Overweeg om specialistische hulp in te schakelen, zoals een aanbestedingsadviseur. Deze adviseurs kunnen je helpen bij het opstellen van een winnende offerte en het beantwoorden van vragen over de aanbestedingsprocedure.

Bied een concurrerende, realistische prijs

Prijs is vaak een belangrijke factor bij het beoordelen van offertes. Zorg ervoor dat je concurrerend bent met je prijsstelling, maar blijf realistisch. Het is belangrijk om een prijs te bieden die de kosten dekt en winstgevend is voor jouw onderneming. Een te lage prijs kan leiden tot verlies, terwijl een te hoge prijs je kansen op de opdracht kan verkleinen.

Presenteer je offerte overzichtelijk en aantrekkelijk

Een goed gepresenteerde offerte kan het verschil maken tussen succes en falen bij aanbestedingen. Zorg ervoor dat je offerte overzichtelijk en aantrekkelijk is en dat je alle gevraagde informatie duidelijk en bondig vermeldt. Vermijd jargon en gebruik concrete voorbeelden om jouw unieke kwaliteiten en ervaring

Klaar om mee te doen aan
overheidsopdrachten?

> Opgezet in 5 minuten

> Nieuwe business opportunities

> Maandelijks opzegbaar